Ateliergalerie de Garage
Elemert 16
1791 DD Den Burg
Texel

De Garage bevindt op een locatie die supergoed bereikbaar is, tegenover de bushalte van Den Burg en aan een parkeerplaats. Op woensdagmiddag tussen 2 en 5 uur is de galerie open. In de maanden juli en augustus al vanaf 11 uur want dan is in het centrum tevens zomermarkt. Op afspraak via pieternelgeurtz@gmail.com ben je ook van harte welkom.

Texel - Wikipedia

Texel spreek je uit als Tessel en is het grootste Waddeneiland dat we in Nederland hebben. Texel behoort als enige Waddeneiland tot de provincie Noord-Holland. Uiteraard is er heel veel te doen op Texel. Op het gebied van natuur en recreatie, maar ook op het culturele vlak wordt er van alles gedaan en georganiseerd.

Er is een kunstenaarsvereniging op het eiland met de mooie toepasselijke naam Zout. Op de website www.Zouttexel.nl lees je veel over deze club, de exposities die georganiseerd worden, informatie over het Zoutlokaal aan de Abbewaal in Den Burg en natuurlijk worden alle kunstenaars die aangesloten zijn op de site vermeld. Pieternel (ik) en Judith zijn ook lid.

Via Zout kun je ook meedoen aan exposeren in de vitrine van het VVV aan de Emmalaan in Den Burg. Ik doe daar al jaren aan mee. Via het VVV worden kunstactiviteiten ook in de agenda vermeld.

Er is een culturele organisatie die Texel Cultuureiland heet. In 2013 is Stichting Lange Juni opgericht door Cor van Heerwaarden. Hij zag dat op het eiland in de maand juni verschillende culturele activiteiten werden georganiseerd in de buitendorpen. Door krachten te bundelen konden deze culturele activiteiten naar een groter publiek gecommuniceerd worden. Inmiddels communiceert de stichting niet alleen de Lange Juni, maar doet zij dit voor vele culturele gebeurtenissen die jaarrond plaatsvinden. Daarom heeft de stichting besloten een andere naam te kiezen die beter uitstraalt waar zij mee bezig is en waarvoor zij staat. Stichting Lange Juni heet inmiddels Stichting Texel CultuurEiland. Op hun website vind je heel veel informatie, over o.a. de Cultuurnacht. De Cultuurnacht Texel wordt normaal gesproken jaarlijks in een andere dorpskern gehouden, in de donkerste weken van het jaar. Van later op de avond tot vroeg in de nacht.

In de zomer organiseert CultuurEiland diverse kunstroutes over Texel. Van noord naar zuid en van oost naar west, waarin zoveel mogelijk diversiteit valt te ontdekken van het culturele aanbod. Texel kent namelijk een keur aan kunstenaars, musea en galerieën..... Ateliergalerie De Garage doet mee aan de woensdag-kunstroute door Den Burg.

Een andere interessante organisatie is Pakje Kunst. Dit is een landelijk initiatief waarbij lokale kunstenaars op een laagdrempelige manier onder de aandacht gebracht worden in de eigen regio. Zo krijgt de koper toegang tot het kunstaanbod in de regio. Op dit moment zijn er in Nederland 52 automaten verspreid over 36 steden en doen er meer dan 1000 kunstenaars mee. Kijk ook eens op hun website . Op Texel hangt zo'n automaat bij Novalishoeve in Den Hoorn. De kunstwerken zijn ter grootte van een pakje sigaretten en trek je uit een oude mechanische sigarettenautomaat voor slechts €4. Jars, Miriam von Holte en ik doen daar ook aan mee.

Er is een echte kunstenschool op Texel en die heet Artex en er zijn tenslotte diverse musea en galerieën. Bijvoorbeeld de Kunstboet aan de Schilderweg (de weg tussen Den Burg en Oudeschild). De Kunstboet is een initiatief van Rodri Wolters en Greet Swabedissen. Inmiddels is het aantal kunstenaars uitgebreid naar zes: Cobie Bremer, Ruurd Dasselaar, Marja van Etten en Beatrice van Dorp hebben zich ook aangesloten. De Kunstboet is een plek waar kunstenaars elkaar inspireren. Meer informatie vind je op KUNSTBOET | (rodri-beelden.nl)

Een andere interessante kunstlocatie is galerie Posthuys in De Koog, Brink 14. Galerie Posthuys – Texel – Moderne kunst – verkoop en exposities

Kijk ook op: De leukste Texelse musea | Een dagje uit op Texel | VVV Texel en Kunst op Texel? Bekijk hier de vele galerieën op het eiland | VVV Texel en TexelAgenda